ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
АЛПИ – КАВКАЗ: /Лято 2008/

 
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Предишната тема
Следващата тема
АЛПИ – КАВКАЗ: /Лято 2008/
Автор Съобщение
Niksi



Регистриран на: 01 Окт 2007
Мнения: 562
Местожителство: софия

Мнение АЛПИ – КАВКАЗ: /Лято 2008/ Отговорете с цитат
АЛПИ – КАВКАЗ: /ЛЯТО 2008/


Здравейте отново...
В резултат на отправяни критики от различни страни за все така обещавания фото-пътепис от обикалянето ми из Алпите и Кавказ това лято най-накрая реших да положа началото. Wink
Както някои знаят, /а други не/, това лято, /както и миналото/, бе доста интензивно за мен. Бях решил, че лятото /вече изминало/ искам да стъпя на първенците на Европа. Разбира се, това не зависи само от мен, много фактори винаги могат да объркат плановете, но доколкото зависеше от мен, бях решил да дам всичко от себе си. Идеята за едно лято да обиколя първенците и на Алпите, и на Кавказ, се зароди в мен през зимата по време на скитанията из нашите планини. Тя бавно узря през следващите месеци, и започнах да се подготвям лека-полека за нея.
Така се получи, че по една или друга причина, не успях да намеря съмишленици /за “пъкления” си план..Wink/, и в крайна сметка тръгнах сам за Алпите. Около месец преди тръгването имахме принципна уговорка да потеглим две коли, едната от които – в която бях аз, отпадна. Другата кола се бе комплектовала вече и нямаше как да вземат допълнителен свръхтовар. В началото бях на границата да се откажа от плануваното, но след няколкодневно почудване си хванах рейсчето и потеглих /на принципа: и сам войнът е войн/.
Поради факта, че хората в готовата кола /Мила, Светльо, Сашо, Джули и Стоян/ заминаха седмица преди мен за словенският Триглав, Гросглокнер и Доломити, трябваше да си променя предварителния план. Имах уговорка с тях да се видим втората седмица в Шамони и оттам да качваме Монблан. Моят план първоначално бе да посетя Гран Парадизо /4 061м./ - нещо като аклиматизация за Монблан, после Монблан, и накрая Монте Роза. Така се получи, че пропилях тези няколко дни, както в чудене дали да тръгвам, така и в проучване как най-разумно да се придвижа до началните точки. В крайна сметка времето напредна и, ако исках да се засека с другата кола, трябваше да се придвижвам директно към Шамони и Монблан. И стана така, че се аклиматизирах на Монблан за следващите поред по-ниски Гран Парадизо и Монте Роза..Smile
И тук една интересна случка: Взех си билет от София до Шамони – или поне така си мислех в началото де. Оказа се, че не е точно така. При покупката на билета изрично попитах дали автобуса за Гренобъл и Лион минава през тунела Мон Блан и Шамони. Момичетата /завършили туризъм, география ..и т.н./ изрично ме убедиха, че буса минава точно оттам, и аз спокоен си купих билета /уповавайки се на техния “професионализъм”/. Все пак това се хора, чиято работа е свързана с това да знаят ако не световната география, то поне местата, през които минават техните автобуси – точния маршрут, имената на градовете по пътя, спирките..и т.н. Да ...ама не. Оказа се, че не е точно така. Тръгвайки от София, разпитах шофьорите за маршрута /ей така – информативно/, и се разбра че автобуса отива директно за Гренобъл през намиращия се на юг тунел Фрежус. Ха честито – викам си. Нямаше време за смяна на билети, за реагиране и т.н. Искам-не искам, примирих се и... потеглих за Гренобъл. И така, стига толкова предисловие...Smile
В понеделник - 21.07.08, рано сутрината поех от София в посока Франция и Гренобъл. Още на българо-сръбската граница стана първия гаф. Доста стария автобус сдаде багажа – запуши и не мръдна от границата. Не му се ходеше в странство вече - явно си бе за пенсиониране завалията. След близо два часа суетене от страна на шофьорите, бъркане из масла, гресове, двигатели и т.н. се оказа нещо, свързано с автоматиката на буса и след ред насоки по тел. от по-вещи лица /май не си познаваха автобуса хората/, както и след ред псувни от наша страна, най-накрая потеглихме. Доста от нас се обезпокоихме дали този “старец” няма пак да ни предаде някъде по пътя, но той достойно издръжа. Поне до Милано. Там направих връзка с друг /по новичък/ автобус за Гренобъл и Лион, а този продължи за Париж. Така на другия ден по обяд бях в Гренобъл. Оттук последва бързо реагиране – нямаше подходящ автобус за Шамони, имаше след 10-мин. влак, и решението бе взето. Пустия му влак – хем скъп, хем половин ден ми отне да се предвижа около 130-на км. Оказа се че има прехвърляне на 3 места и смяна на 4 влака. При смяната им чаках различно време – между 10 мин. и 1 час. Така потеглих в 13.00 от Гренобъл и след 6 /!!!/ часа – в 19 часа, бях в Шамони. Иначе това разстояние с кола или автобус би се изминало максимум за 2-3 часа. Цената на билета също не бе евтина – но пък Франция е с висок стандарт и джоба много бързо може да олекне..Smile. Но..както се казва, всяко зло за добро. Имах щастието да се порадвам на френските железници, на градовете в които бях, както и на живописните места, през които минах.

И няколко снимки на места по пътя от Милано до Гренобъл и Шамони.
Наближавайки Торино по магистралата от Милано. Вижда се част от голяма алувиална Паданска низина./на името на голямата италианска река По/, както и Алпите с издигащия се масив Монте Роза.

След Торино – навлизайки в италианските Алпи. Типична гледка за страни като Италия и Франция – хълмове, а върху тях са кацнали крепости, замъци и т.н.

Част от Италианските Алпи в района на известния курорт Сестриере и тунела Фрежус

И пак там


Вече във Франция – попътни красоти от френските Алпи :


Гренобъл – един от най-чистите и приветливи френски градове, заедно с два от символите на града: кабинковия лифт, имащ формата на сфери /топки/ кабини, както и големия приток на р.Рона – река Изер

Част от друг много подреден алпийски град – Анеси, разположен по крайбрежието на красивото едноименно езеро

След гр.Анеси влака започна да навлиза в същинските Алпи. Тук вече се разкриха красоти, които се опитах да хвана от влакчето: скални откоси, каньоновидни долини и ждрела, извисяващи се страховити зъбери и чукари – въобще доста разнообразен и грабващ окото релеф.




И малко панорамки от градчето Сен Жерве към масива Мон Блан и съседните масиви



На гара Сен Жерве и влакчето за Шамони :

От влакчето Сен Жерве-Шамони поглед към масива Монблан



И още :




Страхотно бе изживяването, и в крайна сметка въобще не съжалих за обиколния път и разкарването, и така привечер на следващия ден се намерих в Шамони.

Тук поради многото фотоматериал, както и различните места и масиви в Алпите, а също и посещението на съвсем друг регион като Кавказ, ще си позволя да пусна отделни теми за масивите на Монблан, Гран Парадизо, Монте Роза, както и за Кавказ и Елбрус.


А ето и накратко описание на гранд-маршрута: Алпи – Кавказ /лято 2008/ :

Масива Мон Блан : от 23 до 29.07.2008 – Едноседмично пребиваване из масива и двукратно изкачване на първененеца на Алпите вр.Монблан за период от 5 дни по два различни маршрута. Първо от Миди /и преминаване през върхвете Мон Блан дьо Такул и Монт Мауди/, и второ качване от Тет Рус и Гуте. Разходка из долината на Шамони.
Монблан - Първо изкачване:
http://picasaweb.google.bg/NiksiTheKite/20081TheAlps2008MONTBLANCFrance1StClimb#
Монблан - Второ изкачване:
http://picasaweb.google.bg/NiksiTheKite/20082TheAlps2008MONTBLANCFrance2NdClimb#

Гран Парадизо : 30-31.07. и 01.08.2008 – Тридневна обиколка из националния парк Гран Парадизо и изкачване на първенеца му, едноименния връх Гран Парадизо – единствения 4-хилядник, разположен изцяло на италианска територия.
Маршрут: От Монблан и гр.Courmayeur към долината Val Savarenche и една от изходните точки за националния парк и върха – Pont. Преминаване през хижа Vitorio Emanuele и изкачване на първенеца. Преход към хижа Chabod и слизане към къмпинг Gran Paradiso.
http://picasaweb.google.bg/NiksiTheKite/2008TheAlps2008GRANPARADISOItaly#

Масива Монте Роза : 02-07.08.2008 - Едноседмична обиколка из масива Монте Роза след посещението на Гран Парадизо. Стартиране от италианския курорт Chervinia и преминаване покрай величествения Matterhorn, през Plato Rosa, изкачване на върховете Breithorn – Западен и Среден, Polluce, Castore, спускане към хижа Q.Sella и долината на Gressoney. Изкачване през Lago Gabiet и Punta Indren към хижа Gnifetti. Обиколка на останалите върхове из района: Piramide Vincent, Balmenhorn, Corno Nero, Ludwigshohe, Punta Parrot, Punta Gnifetti, Zumstein. Спускане към следващата долина с курорта Alania. 08-09.08: Двудневно посещение на Milano и прибиране на 10.08 в София.
http://picasaweb.google.bg/NiksiTheKite/20081MonteRSaItalySwitzerland1StPart#


Последва 12-дневно пребиваване на родна земя, от които 5-6 дни отдъхване на морето – главно Кара Дере и района, и настройка за следващия етап : Кавказ

Планинска верига Кавказ – Елбрус и Приелбрусието : 24.08-04.09.2008 - Посещение на величествената планинска верига Голям Кавказ, както и първенеца на планината и Европа – двуглавия вулкан Елбрус. Изкачване /траверс/ на двата върха – Западен Елбрус /5642 м./ и Източен Елбрус /5621 м./. Обиколка из района на нац.парк Приелбрусие и изкачване на някои други върхове в околността – като Азаугичечегеткарабаши и Донгузорунчегеткарабаши /Малкия Донгузорун/. Изкачване до Ледовая база и преминаване през обсерватория Терскол и Пикет №105. Разходка из гр.Налчик и Истанбул.
http://picasaweb.google.bg/NiksiTheKite/TheCAUCASUSRussiaMountELBRUSPriLbrusie#


Това е за сега от мен. Ще се опитам следващите дни в отделни теми с обяснения и снимки да покажа най-интересното от отделните места.


По-здрави...и до-скитане..Smile

_________________
Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.

Последната промяна е направена от Niksi на Вто Юни 01, 2010 12:08 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Сеп 28, 2008 6:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Speedy



Регистриран на: 29 Ное 2006
Мнения: 2551
Местожителство: Неврокопъ

Мнение Отговорете с цитат
Ммм!!! Очертава се бая материал за четене и зяпане на снимки. Cool

Давай едно по едно адаш!!!

_________________
Пирин - географски и етимологичен речник
Пирин - пътеводител
Пон Сеп 29, 2008 9:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Kat



Регистриран на: 08 Юли 2007
Мнения: 872

Мнение Отговорете с цитат
леле, колко е малък света.. Сашо и Светльо са мои отдавнашни другарчета..
ти като отиде .. където отиде, срещна ли ги пак?
а къде спа? на хотел ли? Много ли е скъп/ ако е хотел/?
А на палатки там някъде може ли да се спи?
Ама ти като катерач ли отиде да качваш или само трекингче?

Jumpy

Поздрави! Давай другите
Пон Сеп 29, 2008 4:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Niksi



Регистриран на: 01 Окт 2007
Мнения: 562
Местожителство: софия

Мнение Отговорете с цитат
Сори, че сега отговарям, ама бях три дни из Рила /реших да използвам хубавото време, че напоследък е доста кът../.

Да..Светът е малък, а Европата - далеч по-малка..
-При второто ми качване на Монблан по класическия маршрут се срещнахме с тях/имахме уговорка преди това още/, както и долу в къмпинга в Шамони. Те тръгнаха един ден по-рано от мен /че аз разпуснах един ден след първото ми качване по по-трудния маршрут/, а към върха ги настигнах и вечерта на слизане от Монблан бяхме заедно.
-За спането: Главно на чувал.. Wink В Шамони - в къмпинг, иначе през останалото време почти на чувал, и съвсем малко на палатка. Хижи съм ползвал само три пъти за цялото време. И три пъти - на заслони.
- На палатки на повечето места може да се спи. Някъде пише, че не е желателно../ но не е забранено ... Smile /. Другаде си има определени места за къмпингуване.
- Ходенето бе основно трекинг, само на някои места бе трекинг с повишена трудност /с леки катерачни елементи/..

_________________
Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Чет Окт 02, 2008 8:32 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Niksi



Регистриран на: 01 Окт 2007
Мнения: 562
Местожителство: софия

Мнение Отговорете с цитат
И при тези албуми от Алпи-Кавказ 2008 направих леки корекции - основно смяна на Бгфото с Пикаса, подреждане на снимките в албумите, както и намаляване броя на снимките

_________________
Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Вто Юни 01, 2010 12:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

 
Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети
 

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

 Вземи рекламен банер   


 

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.



Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Design by Freestyle XL / Flowers Online.Translation by: Boby Dimitrov